Pravá čokoláda nebo cukrovinka?
Pravá čokoláda nebo cukrovinka? A čeho si je třeba všímat před nákupem čokolády?
Pravou čokoládu nejlépe poznáte, když ji ochutnáte, ale to často není před nákupem možné. Následující tipy vám pomůžou.
Složení
Podívejte se na složení na zadní straně čokolády. Obecně platí (a to nejenom u čokolády), že čím méně ingrediencí, tím lépe.
Míšina čokoláda obsahuje kakaové boby, třtinový cukr a někdy ještě pro zjemnění kakaové máslo. Nic víc. Ingredience jsou seřazeny podle množství obsaženém v čokoládě. Mléčná čokoláda obsahuje ještě navíc sušené mléko, ale i tak to jsou celkem jen 4 ingredience. U mnoha mléčných supermarketových čokolád napočítáte ve složení až 10 surovin.
Všimněte si, že u spousty čokolád je na prvním místě cukr. Pokud je na prvním místě cukr, tak já říkám, že kupujete cukrovinku. Cukr je levný. Cukr maskuje chuť nekvalitních nebo přepražených kakaových bobů.
Míšina čokoláda vyrábí čokolády s nižším obsahem třtinového cukru. V žádné čokoládě není cukr ve složení na prvním místě.