Milí přátelé čokolády, objednávky budeme odesílat v týdnu od 9.9, kdy se má ochladit. Osobní odběr je samozřejmě po domluvě možný. Přejeme vám krásné letní dny!

Čokolády

Čokolády

Bean to bar čokolády a průmyslové čokolády

Už jste se někdy zamýšleli, jak může být čokoláda vyrobena? Jasně, všechny čokolády jsou z kakaových bobů, ale výroba a kvalita čokolády se může značně lišit. Existují dva hlavní způsoby výroby čokolády: „bean to bar“ a průmyslová. Tyto dva přístupy se liší nejen v metodách výroby, ale také v kvalitě, chuti a etických aspektech.

Bean to bar čokoláda

„Bean to bar“ (od bobu po tabulku) je proces výroby čokolády, při kterém má výrobce plnou kontrolu nad celým procesem – od nákupu kakaových bobů až po finální produkt. To znamená, že celý proces výroby probíhá u jednoho výrobce. Tento způsob výroby klade důraz na kvalitu surovin a řemeslné zpracování.

Hlavní rysy:

    1. Výběr kakaových bobů: Výrobci „bean to bar“ pečlivě vybírají kakaové boby, často spolupracují přímo s farmáři a dbají na etické a udržitelné pěstování.
    2. Řemeslné zpracování: Proces výroby zahrnuje ruční přebírání, pražení, drcení a mletí kakaových bobů. Každý krok je pečlivě kontrolován, aby byla zachována nejvyšší kvalita a jedinečná chuť.
    3. Malé množství ingrediencí: Čokoláda obvykle obsahuje jen kakaové boby a cukr, případně trochu kakaového másla. Pokud se jedná o mléčnou čokoládu, obsahuje ještě kravské nebo jiné mléko. Čokoláda neobsahuje žádné umělé přísady, konzervanty ani rostlinné tuky.
    4. Unikátní chuť: Díky pečlivému řemeslnému zpracování a kvalitním surovinám má každá tabulka „bean to bar“ čokolády jedinečnou chuť, která odráží původ kakaových bobů.
 

Průmyslová čokoláda

Průmyslová čokoláda je vyráběna ve velkém měřítku. Je levnější a dostupnější, ale při výrobě jsou třeba  kompromisy v kvalitě a etice. Jsou firmy, které takto vyrábějí polotovary - bloky a pecičky na další zpracování. Potom jsou další velké firmy, které průmyslově zpracovávají kakaové boby a rovnou z nich vyrábějí tabulky.

Hlavní rysy:

  1. Nejasný původ kakaových bobů: Kakaové boby jsou nakupovány ve velkých množstvích a není jasné, ze kterých farem pocházejí a jaké pracovní podmínky na těchto farmách panují. Velká část kakaových bobů pro průmyslovou výrobu je ze západní Afriky, kde často na farmách pracují dětští otroci.
  2. Nižší kvalita vstupních surovin: Při výrobě se často používají odrůdy kakaových bobů, které mají vyšší produkci, ale mají méně chuti.
  3. Automatizovaná výroba: Proces výroby je z velké části automatizovaný, což umožňuje rychlou a levnou produkci, ale může to znamenat menší kontrolu nad jednotlivými fázemi výroby.
  4. Přísady a přísady: Průmyslová čokoláda často obsahuje různé přísady, jako jsou emulgátory, stabilizátory, umělé příchutě a levné tuky, které mohou snížit výrobní náklady, ale také kvalitu čokolády.
  5. Uniformní chuť: Výrobci se snaží dosáhnout konzistentní chuti, což vede k uniformnímu a méně výraznému chuťovému zážitku. U těchto čokolád převládá sladká nebo naopak hořká chuť.

Srovnání 

Kvalita a chuť: Bean to bar čokoláda je považována za kvalitnější díky pečlivému výběru kakaových bobů a řemeslnému zpracování. Průmyslová čokoláda je méně výrazná a často obsahuje nežádoucí přísady.

Etika a udržitelnost: Výrobci bean to bar čokolády kladou důraz na etické a udržitelné pěstování kakaových bobů a spravedlivé podmínky pro farmáře. U průmyslové čokolády není etika a udržitelnost vždy prioritou, což může vést k vykořisťování pracovní síly a neudržitelným praktikám.

Cena: Bean to bar čokoláda bývá dražší kvůli vyšší kvalitě surovin a pečlivému zpracování. Průmyslová čokoláda je levnější a dostupnější, ale na úkor kvality.

Závěr

Já samozřejmě doporučuji kupovat bean to bar čokoládu. Vyšší cena odpovídá množství kvalitních surovin v tabulce čokolády. Průmyslovou (supermarketovou) čokoládu, ve které je hlavně cukr, já považuji spíše za cukrovinku. Na druhou stranu vysokoprocentní bean to bar čokoláda je zdravou ňamkou. A nejlepší je, že vám na uspokojení chuťových buněk bude stačit malý kousek!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.