O Míšině čokoládě

Reportáž o Míšině čokoládě vysílala 7. března 2019 ČT1 v pořadu Gejzír zde.
Nebo si celý můj příběh můžete přečíst v internetové verzi ONA DNES zde.

Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuju čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Tato moje láska mě dovedla až k výrobě vlastní čokolády. Ne takové, kdy si koupíte od velkého výrobce kakaovou hmotu, tu rozpustíte a nalejete do forem. Ale takové, kdy si najdete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v kamenném mlýnu (melanžéru). Tak získáte svoji vlastní kakaovou hmotu. Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, hmotu zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete. Je to taková alchymie, kdy každý teplotní stupeň hraje roli. Pak už jen nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.

Vše probíhá u jednoho výrobce, a proto se takové čokoládě ve světě říká BEAN TO BAR, neboli hezky česky OD BOBU K TABULCE. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. My vám chceme co nejvíce přiblížit chuť a aroma kakaových bobů z konkrétní země, proto všechny naše čokolády jsou jednodruhové (single origin). Čokoláda z bobů z Vietnamu chutná úplně jinak než čokoláda z bobů z Tanzanie nebo třeba ze Šalamounových ostrovů, i když do ní dáme stejné množství kakaových bobů. V našich čokoládách nenajdete žádný lecitin, jen kakaové boby, třtinový cukr a kakaové máslo. Do mléčné čokolády přidáváme ještě plnotučné mléko. Výroba jedné tabulky trvá i týden, ale výsledek stojí za to!

Mým cílem je vyrábět skvělou čokoládu, tak jsem chtěla zjistit, jak Míšina čokoláda obstojí v mezinárodní konkurenci. V roce 2017 jsem poslala jednu tabulku do prestižní soutěže  Academy of Chocolate Awards 2017  v Londýně a rovnou jsem za ni dostala medaili. Tmavá čokoláda 75% z bobů z Tanzanie vyhrála stříbrnou mezi 900 hodnocenými čokoládami z celého světa, od Nového Zélandu po Spojené arabské emiráty. Ve stejném roce v regionální soutěži  International Chocolate Awards  v Budapešti tmavá čokoláda Tanzanie 75% s pomerančem získala bronzové ocenění. V roce 2018 jsem poslala sedm tabulek do soutěže Academy of Chocolate Awards 2018 a dostala jsem za ně jednu zlatou, jednu stříbrnou a pět bronzových medailí. Zlatou medaili vyhrála tmavá čokoláda 70% z bobů z Vietnamu. V soutěži se posuzovalo 1200 čokoládových výrobků ze 45 zemí světa.

Letos v červnu získala Míšina čokoláda v soutěži Academy of Chocolate Awards 2019 tři stříbrné a dvě bronzové medaile v konkurenci 1 600 čokoládových výrobků. V červenci byly vyhlášeny výsledky dalších dvou prestižních soutěží International Chocolate Awards a Great Taste Awards a nám přibyla jedna zlatá a dvě stříbrné medaile. Od Great Taste Awards získalo 5 tabulek Míšiny čokolády ocenění – dvakrát dvě hvězdy a třikrát jednu hvězdu. Máme obrovskou radost a víme, že jdeme správným směrem 🙂

logo_academy_of_chocolate_silver_winnter_2017 ica-prize-logo-2017-winner-rgb AcadamyOfChoc2018GoldWeb AcadamyOfChoc2018SilverWeb AcadamyOfChoc2018BronzeWeb AcadamyOfChoc2018BronzeWeb AcadamyOfChoc2018BronzeWeb

Dostali jste chuť na naši čokoládu?