O Míšině čokoládě

Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuju čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Tato moje láska mě dovedla až k výrobě vlastní čokolády. Ne té, kdy si koupíte od jiného velkého výrobce kakaovou hmotu, kterou rozpustíte a nalejete do forem. Ale té, kdy si najdete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v melanžéru, mlýně s kamenným dnem a kamennými koly. Tak získáte kakaovou hmotu. Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, hmotu zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete. Tomuto procesu se říká temperace a je to taková alchymie, kdy každý stupeň teploty hraje roli. Pak už jen nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.

Vše probíhá u jednoho výrobce, a proto se takové čokoládě ve světě říká BEAN TO BAR neboli hezky česky OD BOBU K TABULCE. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Výroba jedné tabulky trvá i týden, ale výsledek stojí za to!

Více se o mém příběhu můžete dočíst v internetové ONA DNES zde.

Naším cílem je vyrábět skvělou čokoládu, tak jsme chtěli zjistit, jak si Míšina čokoláda stojí mezinárodně. V roce 2017 jsme poslali jednu tabulku do prestižní soutěže Academy of Chocolate Awards 2017 a rovnou jsme za ni dostali medaili. Naše tmavá čokoláda 75% z bobů z Tanzanie vyhrála stříbrnou mezi 800 hodnocenými čokoládami z celého světa, od Nového Zélandu po Spojené arabské emiráty. Ve stejném roce v regionální soutěži International Chocolate Awards v Budapešti naše 75% tmavá čokoláda s pomerančem získala bronzové ocenění. Letos v květnu jsme poslali 7 tabulek do soutěže Academy of Chocolate Awards 2018 a dostali jsme za ně 1 zlatou, 1 stříbrnou a 5 bronzových medailí. Zlatou medaili vyhrála 70% tmavá čokoláda za bobů z Vietnamu. V soutěži se posuzovalo 1200 čokoládových výrobků ze 45 zemí. Je to velká čest a máme obrovskou radost 🙂

logo_academy_of_chocolate_silver_winnter_2017 ica-prize-logo-2017-winner-rgb AcadamyOfChoc2018GoldWeb AcadamyOfChoc2018SilverWeb AcadamyOfChoc2018BronzeWeb

Dostali jste chuť na naši čokoládu?