Ty nejlepší kakaové boby pro naši čokoládu

Již 2000 let před naším letopočtem původní obyvatelé Střední Ameriky sklízeli velké plody kakaovníku theobroma cacao a z jejich semen připravovali hořký nápoj, který dochucovali vanilkou, čili a medem. Název možná pochází ze slova xocolātl, které v jazyce Aztéků znamená hořký nápoj. V Evropě se o čokoládě nevědělo až do 16. století. Kryštof Kolumbus objevil kakao na své čtvrté výpravě do Ameriky v roce 1502 a kakaové boby s sebou přivezl zpět do Španělska. Na madridském královském dvoře do nápoje z kakaových bobů začali přidávat cukr, který vyvážil přirozenou hořkost kakaa. Lahodný a oblíbený nápoj se ze Španělska postupně rozšířil do celé Evropy. Čokoláda se pila jako nápoj až do 19. století, kdy strojní postupy průmyslové revoluce umožnily poprvé výrobu tabulkové čokolády, jak ji známe dnes.

Kakaovníky jsou 4–8 m vysoké a rostou výhradně v tropickém pásu, protože vyžadují 2000 mm srážek ročně a stabilní teplotu 21–32 °C. Potřebují stín a rostou proto pod přístřeším vyšších stromů deštného pralesa. Plody kakaovníku vypadají jako ragbyové míče. Farmáři je ručně sklízejí a otevírají pomocí mačety. Uvnitř plodu jsou semena – kakaové boby – chráněná sladkou bílou dužninou. Dužnina a boby ze sklizených plodů se nakládají do velkých nádob k fermentaci. Při fermentaci se do naložené směsi dostanou z okolního prostředí kvasinky, přemění cukry v dužnině na alkohol a spustí chemické reakce, kterým fermentované boby vděčí za svoji čokoládovou chuť, vůni i barvu. Fermentované boby se suší na slunci a balí do jutových pytlů.

Kakaové boby dávají čokoládě její chuť a aroma. Výsledná chuť čokolády se liší podle odrůdy bobů, ze kterých byla vyrobena, lokality, roku sklizně, způsobu fermentace a pražení.

K výrobě naší čokolády vybíráme vyhledávané kakaové boby z nejlepších plantáží světa.

Země původu: Tanzanie

Z afrických zemí dnes pochází více než dvě třetiny celosvětové produkce. Většina afrických bobů je určena pro pvelkovýrobu čokolády. Ovšem naše boby, to je jiná káva – vlastně jiné kakao. Pochází z údolí Kilombero na jihu Tanzanie. Náš dodavatel spolupracuje s místními pěstiteli kakaa, pomáhá jim zvyšovat kvalitu produkce a vykupuje lokálně pěstované boby za férové ceny. Vykoupené boby jsou centrálně fermentovány. Výsledkem jsou kakaové boby příjemně ovocné a nakyslé chuti s ovocnými podtóny jablek a třešní. Citlivější jazýčky odhalí v chuti ještě odlesk mandlí a vůni právě usušené trávy. Od pěstitelů z údolí Kilombero pocházejí fotografie na této stránce.

Boby od Kokoa Kamili z Tanzanie získaly v roce 2017 ocenění Cocoa of Excellence a řadí se mezi 18 nejlepších na světě.

Země původu: Vietnam

Cesta za dobrou čokoládou nás z Afriky zavede do Asie. Máme velké štěstí, že se nám podařilo získat mimořádné kakaové boby z Vietnamu. Dodavatel působí v oblasti delty řeky Mekong a vykupuje kakaové boby pěstované místními farmáři. Vykoupené boby jsou fermentovány pět dní v dřevěných nádobách a další týden se suší na slunci. V čokoládě z těchto bobů ucítíte citrusové plody a skořici.

Tyto kakaové boby odrůdy Trinitario získaly v roce 2013 ocenění Cocoa of Excellence.

Země původu: Honduras

Z Asie se přesuneme do Ameriky za dalšími vynikajícími boby. Ty se pěstují v Hondurasu, v oblasti Copan blízko hranic s Guatemalou. Odrůda je honduraské Trinitario, které se nazývá Mayan Red. Plody kakaovníku jsou vínově červené, tak odtud ten název. Boby pěstuje 600-700 místních farmářů a jsou centrálně fermentovány. Pro čokoládu vyrobenou z těchto bobů je opět typická ovocná chuť, ale spíše nasládlá, a dají se v ní rozpoznat rozinky a káva.

I tyto kakaové boby získaly v roce 2013 ocenění Cocoa of Excellence.

Dostali jste chuť na naši čokoládu?